• ORDERS BOVEN € 30 HEBBEN ALTIJD GRATIS STANDAARD LEVERING!
  • Retourneren in een van onze winkel of laten ophalen
  • 100% tevredenheidsgarantie (binnen 28 dagen retourneren)

  Selecteer je land

  Om uw bestelling correct te kunnen verwerken, is het belangrijk dat u het land kiest waarnaar u wilt dat we de bestelling verzenden, vóór u begint te shoppen.
  To be able to correctly process your order, it's important that you choose the country you want your order to be shipped to before starting your shopping.

   Bestel vóór 14 December om 19:00 en ontvang je bestelling uiterlijk op 24 december!
  Home
  Merk Nike x Model Dunk x
  Min. €
  Max. €

  Nike Dunk: Van best zittende basketbalschoen tot echte streetstyle sneaker


  Eigenlijk was het een echte basketbalschoen, die in het jaar 1985 voor twaalf teams in de NCAA basketballeague van Nike ontworpen werd. Oorspronkelijk op de markt gebracht als College Color High en pas daarna hernoemd tot Nike Dunk, was deze schoen met zijn specifieke kwaliteiten met name op de basketbalsport gericht. Zo zou de basketbalschoen een betere sprongkracht, een ongeëvenaarde stabiliteit en verhoogd draagcomfort bij intensief gebruik garanderen. De spelers waren hoe dan ook enthousiast en schreven het Nike model daadwerkelijk een prestatie bevorderend effect toe. Het was dus duidelijk – de Nike Dunk was al kort na de lancering op de juiste weg om haar intrede te doen in de basketbal hall of fame; het was zo goed als de basketbalschoen bij uitstek...


  Lees meer
  Hommage aan het studentenbasketbal: Kleurspectrum afgestemd op universiteiten

  Kort na de eerste wedstrijden in de NCAA basketballeague ontwikkelde zich ook in de ‘scene’ een ware hype rondom de Nike Dunk. Als snel werd de basketbalschoen - dankzij de vulling en de laterale steunpunten – gezien als dé sportschoen die de drager simpelweg de beste fit bood. Daarbij gebruikte de Nike Dunk de natuurlijke door de schoen gecreëerde tractie voor optimale rotatie. Naast deze puur functionele voordelen zorgde het door Peter Moore gemaakte ontwerp bovendien voor grote sensatie. Het silhouet van de Dunk modellen deed op subtiele wijze denken aan de Air Force I, waarbij de schoen bovendien was voorzien van, voor die tijd, innovatieve kleurcombinaties. Het kleurenspectrum van de eerste uitvoering van het model was gebaseerd op de kleuren van de universiteiten van Arizona, Iowa, Kentucky, Michigan, St. Johns, Syracuse en UNLV. Peter Moore creëerde in eerste instantie dan ook precies zeven verschillende kleurcombinaties en voorzag de Dunks bovendien van verschillende veters.

  Het Terminator-model werd direct een wereldwijd fenomeen

  Ondanks dat de Dunks nog steeds als basketbalschoen aangeprezen werden hadden ze ook buiten het veld al vroeg breed de aandacht getrokken. Echter, zodra de Nike Dunk modellen als onderdeel van de zogenaamde “Be true to your school”-campagne in twaalf verschillende universiteitskleuren voor twaalf NCAA-teams aan het publiek gepresenteerd werden brak in de VS, en kort daarna ook in stedelijk Europa, een massahysterie uit. Vooral het unieke model voor de Universiteit van Georgetown was direct veelbesproken. Het ontwerp van dit model onderscheidde zich alleen in de details van de andere modellen, maar de naamgeving alleen al bezorgde deze Nike Dunk al snel een cultstatus. Iedereen wilde hem hebben; het zogenaamde Terminator-model met het markante ‘Hoyas’-opschrift. In eerste instantie werden de Nike Dunks echter, in zekere zin, gezamenlijk als schoen-hybride gepresenteerd. Zo is de legendarische Air Jordan in de zool alsmede in de bovenkant terug te vinden; en werden bovendien speciaal Air Force I-componenten in het design opgenomen of geïntegreerd.

  Nike Dunk High Idenrod: Speciaal model voor de Wu Tang Clan

  Na verloop van tijd ging Nike bewust verscheidene samenwerkingen aan en creëerde steeds nieuwe Nike Dunk modellen. De passie voor basketbal werd daarbij geenszins verborgen, maar er kwamen ook varianten op de markt die in andere scenes revoluties aanwakkerden. Vooral in de hiphop-scene waren bepaalde modellen van de Nike Dunks heel populair. In het bijzonder ontwikkelde de originele Nike Dunk High Idenrod zich onder hiphoppers tot de must-have bij uitstek. Eigenlijk had de sportartikelenfabrikant uit de VS het Idenrod-model oorspronkelijk voor de basketballers van de Iowa Hawkeyes bedacht, maar naar aanleiding van de samenwerking met de Wu Tang Clan bracht Nike het Nike Dunk High Idenrod-model uitsluitend voor leden, familieleden en vrienden van de beroemde hiphopgroep uit. Een echte limited edition: In totaal zou de Nike Dunk High Idenrod-serie in een oplage van slechts 36 tot 72 paar uitgebracht zijn. Eén exemplaar uit deze speciale schoenenreeks werd later op eBay verkocht voor maar liefst € 13.400.

  Nike Dunks verrast in 1998 met innovatieve kleurstellingen in nieuwe edities

  Of het nu gaat om Nike Dunk High of om Nike Dunk Low – alle uitvoeringen van deze Nike serie verdwenen ook in de daarop volgende jaren nooit helemaal uit het publieke oog. En dit terwijl zowel Nike als andere fabrikanten van sportschoenen steeds weer nieuwe, innovatieve modellen op de markt brachten. Of het nu de basketballers, hiphoppers of skaters betrof – de Dunks waren in allerlei bevolkingsgroepen verworden tot echte cultobjecten. Uiteindelijk ontwikkelden de Nike Dunk modellen zich tot algeheel jeugdicoon in 1998, toen Nike een nieuwe editie lanceerde. Het ontwerp bleef nagenoeg gelijk, op een paar kleine details en nuances na, maar de kleurstelling was niet langer enkel beperkt tot universiteitskleuren, maar was beschikbaar in talrijke, deels innovatieve, kleurcombinaties. Bovendien waren nu een versterkt voetbed en een nylon tong toegepast.

  Voor speciale edities worden prijzen vanaf € 1.500 betaald

  De introductie van de Dunk SB serie in het jaar 2002 bracht in het bijzonder de wereldwijde skaterscene in hevige oproer. Onder de naam “What the Dunks” maakt Nike dit speciale Nike Dunk Low model, altijd afhankelijk van de marktvraag. Korting wordt bij dit Nike model bijna afgekeurd. Wanneer je één van deze modellen bijvoorbeeld op eBay zou willen kopen, moet je in principe rekenen op prijzen vanaf € 1.500. Dat de Dunks – ongeacht of het een Nike Dunk Low of High model betreft – zonder twijfel een hoge status hebben is ook af te leiden uit het feit dat veel bekende sterren de schoen als inspiratiebron gebruiken. Pharrell Williams gebruikte de Nike Dunk Low 2004 bijvoorbeeld als voorbeeld voor een door hemzelf ontworpen schoenencollectie. Surfer Chris Lundy lanceerde een speciale editie van het Nike Dunk Low model met extra lage schacht. En de graffitikunstenaar Futura gebruikte de Dunks zelfs als canvas.

  Pure inspiratie in onze webshop

  Maar toen Jeff Staple een extra limited edition op de markt bracht leidde dit tot een enthousiasme die in verband met schoenen tot dan toe waarschijnlijk nog ongezien was. Al drie dagen voor de echte releasedatum stonden de fans in de rij bij de Nike Stores. Toen de release daadwerkelijk daar was brak een complete chaos uit die bijna leidde tot een noodtoestand. De schoenen werden van kopers gestolen, het kwam tot knokpartijen en uiteindelijk moesten kopers zelfs door hulpdiensten uit de winkels geëscorteerd worden. Volgens politierapporten werden tijdens de releaseperiode bij de aanwezige sneakerfans honkbalknuppels en zelfs machetes in beslag genomen. Zelfs als deze anekdote echt waar is, hoef je je geen zorgen te maken; in onze webshop zal dit je niet gebeuren. Bij ons kun je de Dunks van je dromen zonder gevaar uitzoeken en bestellen. We hebben voor jou een heel bijzondere collectie samengesteld met speciale ontwerppakketten, extravagante kleurencombinaties en bijzondere doelgroep-specifieke attributen. Overtuig jezelf en laat je inspireren door ons aanbod Dunks. Of je nu gaat voor de Nike Dunk Low of de Nike Dunk High variant - de Nike Dunks zijn een absolute must-have voor je individuele stijl.

  Lees minder